top of page
  • Yazarın fotoğrafımeltemtzn

ÜSTÜNÜZDE NE VAR?

Güncelleme tarihi: 1 May 2019

Son zamanlarda gezdiğim en keyifli sergi olarak nitelediğim “Üstünde Ne Var?” izleyiciyi de kendisine katarak büyülü, eğlenceli bir dünyaya davet ediyor. Pg Art Gallery’nin ağırladığı sanatçı Mehmet Sinan Kuran’ın sergisi izleyiciyi oyun dışı bırakmayan, aksine daha galerinin kapısındayken uzaktan sevimlice göz kırpıp “hadi gel, seninle küçük eğlenceli bir oyun oynayalım.” diyen, dile gelen bir sergi adeta.

Mehmet Sinan Kuran’ın sergide yer alan çalışmaları renkleri ve barındırdığı binlerce küçük küçük detayları ile ve detaylara rağmen eğlenceli bir dille izleyicisi ile buluşuyor. Sanatçının kağıt üzerine mürekkep ile çalışılmış eserleri insanın ruhuna akıyor. Hayatımızın ve toplumun içerisinde yer alan, kimi zaman çok sıradan kimi zaman ruhumuzda derin izler bırakmış olayları ve olguları ele alış şekli ile nüktedanlığını çalışmalarıyla oldukça güzel hissettiriyor Kuran. Siz eserlerindeki detaylara dalıp giderken kendi iç sesinizle konuşuyormuşcasına yakınlaşıyor aslında size sanatçı, sizden biri oluyor, siz oluyor, fark etmeden iç sesiniz oluyor. O an sergiye üzerinizde hangi kimlikle ve ne olarak geldiğinizin bir önemi yok. Sanatçı insanlarla ortak paydada buluşabildiğiniz, ortak bir dili yakaladığınız bu sergi ile öylesine hapsediyor ki izleyiciyi, eserleri bırakıp çıkmak istemiyorsunuz galeriden.


Midsummer , Kağıt üzerine mürekkep, 60x80cm.


Sergi alanında sanatçının not defterlerinin de bulunduğunu düşünürsek, Mehmet Kuran’ın bu sergiyle üstünde ve içinde ne varsa tüm çıplaklığı ile ortaya koyması sergiyi son derece samimi kılıyor. Çalışma defterlerini karıştırdıkça sanatçının eskizlerine, günlük yapması gereken işlerin ne olduğuna dair tuttuğu notlara, aşkına, üzüntüsüne eşlik ediyorsunuz.


Otoportre, Kağıt üzerine mürekkep, 70x50cm.


Üstünde Ne Var sergisinin en keyifli alanı ise gelen izleyicilerin de galeride ayrılmış bir duvara yaptıkları hatta şimdilerde ikinci duvara taşan ve onlarca insanın çizdikleri ve yazdıkları ile oluşturdukları devasa kolektif çalışma.


Üstünde Ne Var sergisi 16 Temmuz’a kadar Pg Art Gallery’de izlenebilir. Hazır önünüzde koca bir bayram tatili varken sergiye gidin, Mehmet Kuran ile tanışın, günlüklerini ve eserlerini kurcalayıp içinde kaybolun ve galerideki sevimli kedi eşliğinde duvar resmine hatıranızı bırakın. Toplum olarak geçirdiğimiz bu mutsuz günler sonrasında sergi size iyi bir meditasyon gibi gelecek, üstünüzdeki yüklerden arınacaksınız.



** Bu yazı 3 Temmuz 2016 tarihinde Dağmedya'da yayınlanmıştır.

10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page